La inversió social transforma vides i multiplica valor


En un moment on la responsabilitat social i la sostenibilitat ja no són opcions, sinó estratègies imprescindibles, comptar amb organitzacions capaces de generar valor real —mesurable i tangible— és clau per construir el futur. Perquè ja no n’hi ha prou amb tenir una missió clarament identificada o uns bons projectes: cal demostrar amb dades quin impacte real generem a la societat.
A la Fundació Ared fa més de tres dècades que acompanyem persones en situació de vulnerabilitat -especialment dones- cap un futur digne a través de la formació, l’acompanyament i la inserció laboral. Però ens hem proposat fer un pas més: mesurar amb criteris objectius el valor social que generem, per compartir-lo amb transparència amb tots els agents implicats.
Amb aquest propòsit, hem aplicat la metodologia del Valor Social Integrat (VSI), desenvolupada per la Càtedra Mango de Responsabilitat Social Corporativa d’ESCI-UPF. Aquesta eina ens permet quantificar en euros no només l’activitat econòmica directa, sinó també tot aquell impacte que no apareix als balanços comptables: el valor que aportem a les persones, a les empreses col·laboradores i a les administracions públiques.
Els resultats són clars: el Valor Social Integrat de la Fundació Ared supera els 10,8 milions d’euros. Per cada euro que gestionem, retornem 2,12 euros en valor social. Si ho vinculem exclusivament al finançament públic rebut, la xifra ascendeix a 5,28 euros per euro invertit. Són dades que validen la nostra feina, però també una eina que hauria de servir per establir aliances més sòlides, transparents i estratègiques.
Aquest exercici de rendició de comptes no és només una mostra de responsabilitat: és una aposta pel valor compartit. Quan una empresa, entitat o administración aposta per la inclusió laboral, facilitar practiques formatives, realitzar accions de Voluntariat, col·laborar finançant alguns dels projectes o confiar en la Fundació Ared per desenvolupar algún programa, no només contribueix a transformar vides —fet que ja és prou valuós per sí mateix—, sinó que també está contribuïnt a generar un retorn tangible per al conjunt de la societat i del teixit econòmic.
Per això, des de la Fundació Ared volem reforçar el nostre missatge al món empresarial, institucional i també a administracions: cal caminar junts, amb rigor, amb objectius comuns i amb una clara voluntat d’impacte. Mesurar el valor
que generem no és només una qüestió interna, sinó una eina per fer créixer aliances més sòlides, duradores i transformadores.
La Fundació Ared n’és un exemple clar de com el compromís social que generem pot traduir-se en resultats extraordinaris, tant per a les persones com per a l’economia i per al conjunt de la societat. El model demostra que la inversió social no només és ètica, sinó rendible.
Què pot aprendre el sector corporatiu de la Fundació Ared?
- Que la sostenibilitat no és només ambiental, també és social i econòmica.
- Que la inversió pública i privada en inclusió genera retorns quantificables, no només reputacionals.
- Que els resultats més potents sorgeixen quan les empreses s’alien amb entitats socials per crear valor conjunt.
- I que darrere de cada xifra hi ha persones: dones que avui tenen una ocupació laboral, una xarxa de suport i una vida digna.
Propòsit, transparència i rendibilitat poden anar de la mà:
El model de la Fundació Ared ens convida a repensar com mesurem l’èxit. No només es tracta de balanços, sinó de l’impacte en la vida de les persones, del retorn a la societat i de la creació de valor compartit. I només des de la transparència, la professionalitat i la voluntat de generar canvi real, podrem avançar cap a una societat més justa i cohesionada.
Invertir en lo social ja no és una opció filantròpica. És una estratègia intel·ligent. I la Fundació Ared ho demostra amb dades cada any.
